Translate

dijous, 3 d’octubre del 2013

Naixement de Tombatossals






Capítol U

Naixement de Tombatossals

NARRADORA
De l’origen de Tombatossals corre la següent llegenda...
Però sàpies que aquest galifant diuen que si medix d’alçària cent cinquanta-tres pams, i d’esquena, quaranta-nou. Calculeu per les mides com seran les cames, els peus, els braços, les mans i demés.... Sols direm que al temps que va perdre lo dit corronxet, en una extremada forcejada, los pedrapiquers, que cercaven en les pedreres per a fer lo brancal de l’església de Sant Nicolau, aprofitaren aquell dit, i de les estelles isqueren dues dotzenes de guarda-rodes. Perquè aquesta criatura és filla del Tossal Gros i de la Penyeta Roja, i tots, per bres, han tingut la pedregosa terra del Bovalar. Quins bells amors, els dels seus pares!

NARRADORA
Allà anem. La Penyeta Roja, gentil i graciosa, era constantment mirada amb ulls apassionats per lo molt seriot de Tossal Gros. I és que érem veïns des que Déu va voler que fórem al món. Ja no en cabia més de voler entre els dos.
Lo ventijol es prestava a dur els seus gemecs i sospirs... perquè també gemeguen i sospiren los tossals. Déu ens guarde quan de ferm sospira Tossal Gros! Aromes d’espígol i timonets, de poliol i murta, Tossal Gros li enviava cap al seu indret a Penyeta Roja. I ella, enamorada, li corresponia amb oloroses alenades de saboritja i romer, malves i te.
Quin enamorament! Ella era resguardada de les ventisques de tramuntana pel robust cos del seu amant, com un mur. Un dia d’estiu, després d’una arruixadeta, estava Penyeta Roja encisadora; la seua color es va enfosquir i es tornà bruna, a la vegada que li enviaven perfums les floretes que l’adornaven...

NARRADORA
Una rabereta d’ovelles pasturava per les seues faldes i els seus gemegosos balits, la brisanya de la mar els trametia cap a Tossal Gros, envoltats en aquelles fragàncies; i a més, les dels tarongerars de la planícia. No cabia més encant ni més bellesa.
Lo sol estava de posta. L’amant, desdoblat en ombra, lleuger caminava per les vessants cap a la seua estimada... fins que, entre rossors de crepuscle i enamorades crides d’aus que a les retardades cerquen embolcallava a Penyeta Roja, la gentil amada, en un dolç, inefable i apretat abraç. Tossal Gros va dir:

TOSSAL GROS
Amada meua, eterna companyona, ja que Déu així ho vol, vullguem-nos per sempre i mai de mi no et separes, Penyeta Roja! Ai! Deixa’m, deixa’m que t’abrace i t’acarone, ni que siga tots los dies, des de la posta fins que el sol aguaite a l’horitzó una altra vegada!

PENYETA ROJA
Teua sóc; en tu em mire, i Déu permeta que los teus abraços mai no em falten, i que ton cos m’empare, i que l’aigua que el cel et regala esvare per les meues vessants i regue les seues estimades plantes oloroses.

NARRADORA
Les ovelletes acompanyaven la dolça cançó d’amor amb els seues darrers llunyans balits; lo sol està amagant-se en les seues darreries... les ombres, fent-se més espesses, corrien les delitoses hores d’enamorament... la naturalesa callava. Sols l’estúpid mussol de mirada glaçada intentava de vegades rompre la quietud amb el seu mèu-mèu.
Nit d’amor! Tossal Gros i Penyeta Roja, per manament divinal s’havien de voler... i havien d’engendrar, passats los temps, los anys, los anys, los segles. I eren eixos los desitjos fervorosos de l’amant. Ells eren emparellats per fermesa i constància.
Un dia Tossal Gros, cridant al seu parent Bufanúvols, va dir-li:

TOSSAL GROS
Mira, tu, parent del meu voler, arregla-t'ho com pugues, i porta’m ací, al meu cormull, totes les nuvolades de totes les rodalades del cel..., els vents de ponent i de llevant, els gregals i benagais, els xalocs i mestrals, els llebeigs i migjorns, els garbins i valencians, a tots, a tots. Però sosté, mentrimentres es faça l’assemblea, l’esbargidor vent de Tramuntana, no siga cosa que me’ls agrane. Vés, que, si així ho fas, la teua fama creuarà lo món i et serà agraït per aquest malaventurat de Tossal Gros, que no acaba de cap de les maneres d’ablanir les dures entràmenes de l’encisadora Penyeta Roja...

NARRADORA
I va succeir aleshores que va amanéixer Tossal Gros encimbellat per negrenques nuvolades, que de totes les bandes li acudien, i en son afanós caminar s’entrecreuaven, empeses per lo vigorós bufit de l’obedient Bufanúvols. ¡Déu ens lliure d’aquestes nuvolades creuades!
Aquell mantell nuvolenc que lo clar celatge entenebrava, no, no el podia rompre la claror del sol de cap de les maneres; les aus, escarotades, tornaven cap als seus nius; les ovelletes, silencioses, caminaven esgarriades; i amb crida llastimosa, lo cuquello reclamava la seua quimèrica parella. Ressona de sobte, esgarrifador lo tro.
Los rellamps esgallant lo vel tenebrós amb brusentes clarors vivíssimes, enlluernaven los àmbits; i la tempesta, fruit de tant d’horror, tirava a la terra l’aigua a braçades, a braçades, amb violència, amb força, sense esme, descompassada...
                                                                          
NARRADORA
Penyeta Roja rebia sofrida l’extremat furor dels elements, que regalimava en les seues entràmenes, i les commovia i la sostovava...
No va permetre Déu que lo capriciós amant contemplara la seua obra, perquè era tanta la foscor que també a ell l’encapellava.
Un gran clafit d’esgallament, una llarga remor de descàrrega fou sentida enmig de la fragorosa tempesta. Aquells esclafits bé es podien dir gemecs de la muntanya. Tan adolorits eren los gemecs que Tossal Gros esporuguit, va manar a Bufanúvols...
                                                                 
TOSSAL GROS
Amic, allunya, allunya les nuvolades!

BUFANÚVOLS
Mandatari, Tossal Gros, ací estic en lo més alt del cim del cormull, bufant desesperat, i alhora senyalant a totes bandes amb l’estirat braç. En la seua esbargida, ja obren los núvols lo blavós ull del celatge, i fan que el sol puga campar a la fi, tornant a la terra tranquil·litat i bonança.

NARRADORA
Tossal Gros va dirigir la mirada a la seua estimada. Es va sentir com un redolar de cudols. Era una rialla de goig de l’amant satisfet!
Remoroses corrien encara les aigües per los barranquissos. Saludaven tanta pau les aus cantadores. L’arc de Sant Martí, com un jou nupcial, encimbellava Tossal Gros i Penyeta Roja.
Però, heu de saber que aquesta encisadora Penyeta Roja mostrava en el seu cos una forta alteració, una ferida. Marcada i ben marca la tenia; allí un immens botern, un forat, li descobria les rogenques betes de les entràmenes. Aquest llescó, aquesta esgalladura forçada, li va donar nom i origen a una llegenda.

NARRADORA
Ah! Però, on estava, on va anar a parar la mola desprenguda? Com no s’atinava per cap banda de la planícia tot aquell rocam que lo rogenc senyal tan bé marcava? S’hauria tornat estelles?
No. No es va tornar estelles, no va ser de ratolí el part de Penyeta Roja. Ja en sabreu, de les mampreses esforçades i descomunals del que va infantar Penyeta Roja! Que si tal va ser lo naixement, tal va ser la vida del ben batejat rústec gegant, lo nostre simbòlic amic Tombatossals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada